Haberler

Belgesel yapımcıları için etik güvence

Belgesel bütünü parçalayıp, bazı parçaları atıp diğer bazı parçalardan yeni bir şey elde etmek olamaz.

resim
09.04.2013

 

 

 

Belgesel yapımcılarının,  hazırladıkları belgeselin sorumluluğunu taşıdıklarının bilincinde hareket etmeleri gerektiğini anlatan ve vazgeçilmez kuralları belirten etik güvence Şükran Demiralp tarafından hazırlandı. Örnek Tavır Ağları projesine katkılarından dolayı Şükran Demiralp'e teşekkür ederiz.

 

Metinden kısa alıntı:

……

"Belgesel film" ne demektir? Adı üstünde, kurgusu belgelere dayanan filimdir. Kurgunun "o kişi", "o konu" ile ilgili gözden kaçmış önemli bir yanı, gerçeği, yanılgıyı, kişisel algı farklılığını vb. göz önüne sermesi, toplumda varolan kalıpları sorgulayabilecek farklı bir bakış açısı getirmesi beklenir.

….

Dolayısıyla belgesel bütünü parçalayıp, bazı parçaları atıp diğer bazı parçalardan yeni bir şey elde etmek olamaz. Böyle bir parçalayıp işine geleni seçme, diğerlerini yok etme, parçalayıp birleştirenin kendi kurgusu olan hayali başka kişilere/olaylara dönüşür; var olan gerçekten uzaklaşır! Dolaysıyla kişilere zarar verir ve olayların yanlış yorumlanmalarına neden olur. 

….

 

Belgesel yapımcıları için etik güvence : http://www.beyaznokta.org.tr/cms/images/BelgeselYapimcılariicinEtikGuvence2.pdf

 

 

Sayfa başına dön!