Haberler

ÇareSizsiniz Kitabı Deprem Bölgesindeki Küçük Çocuklara Umut Oluyor

11 yaşındaki Merve, Beyaz Nokta vakfına beklenen deprem felaketlerine hazırlık konulu sivil kanaat önderleri ve yazarlardan toplanan metinlerin yer aldığı bir kitap projesiyle başvurur. Basılmasına karar verilen bu kitabın gelirleri Merve’nin hayali olan yuva için harcanacak...

resim
14.07.2024

“İnsan isterse, her zaman, her yerde, her şeyle her şey arasında bağlantılar bulur; dünya ansızın, her şeyin her şeyi açıkladığı akrabalıklar ağına dönüşür...”

(Umberto Eco: Foucault Sarkacı)

Öğrendiklerimizin ve öğrenme deneyimlerimizin verdiği entelektüel cesaretle hayata dair pek çok düşünce ve bakış açısı geliştirmiş olsak da yüzünü görmediğimiz, varlığının farkında bile olmadığımız 11 yaşındaki bir çocuk tüm o görünen hayatın ardındaki bağlantısallığı görünür kılabiliyor.

Bu satırları kaleme alırken dahi tanışmadığım, yüzünü görmediğim Merve İnan isimli bir ilkokul öğrencisinin kendince sessiz çığlığı ile başladı her şey.

 

Depremde evini yitirmişti.

Hatırlayalım… Hepimiz 11 yaşında olduk.

Çabuk unuttuk ama o yaşta en büyük korkumuz içine doğup büyüdüğümüz yuvanın ve o yuvayı paylaştığımız aile bireylerinin kaybıydı.  Sokakta anne babamızın elini tutmak gibi bir duyguydu içinde bulunduğumuz yuvanın verdiği güven duygusu.

Ne yazık ki 11 yaşındaki Merve’nin en büyük korkusu, kâbusu gerçek olur ve aile bireylerinden kayıp vermese de Şubat 2023 depremlerinde yuvasını yitirip konteyner kentte yaşamak zorunda kalır.

Kendince içinde bulunduğu duruma çözüm üretmek ailesine destek olmak için o yaşında depremde ve sonrasında yaşadıklarını yazıp “Kar Çorbası” isimli bir kitapta toplar.

Kitabının ilgi göreceğini, satış gelirleriyle yuvasını yeniden kurabileceğini hayal eder.

Ancak beklediği gerçekleşmez.

Çünkü felaketi yaşayanlar bir an önce unutma, hayatı normalleştirme çabası içindeyken yarayı kaşıyan metinlerden uzak durmaktadır.

Dahası sistem de öyle olmasını beklemektedir.

Ne de olsa “Show must go on…”

Fakat sevgili Merve vazgeçmez.

 

Bu kez kısıtlı olanakları ile felaket bölgesine kendince destek vermeye çalışan Beyaz Nokta vakfına beklenen deprem felaketlerine hazırlık konulu sivil kanaat önderleri ve yazarlardan toplanan metinlerin yer aldığı bir kitap projesiyle başvurur.

Yazarlar, kaleme aldıkları metinlerin tüm haklarını sevgili Merve’ye devredecek, basılacak kitabın tüm geliri yine Merve’nin hayali olan yuva için harcanacaktır.

Müjdat Gezen, Bülent Eczacıbaşı, Tınaz Titiz gibi pek çok tanınmış ismin katkıda bulunduğu, Antakya ile özdeşleşen ve depremde yıkılıp yok olan Affan Kahvesi üzerine kaleme aldığım metin ile naçizane katkıda bulunduğum “Çaresizsiniz” isimli kitap sevgili Merve İnan’ın yardımcı editörlüğünde hayat bulur.

 

Yazarlarının beklenen deprem felaketlerine yönelik düşünce, öneri, fikir ve duygudurumlarını içeren metinler bir kitapta buluşur.

Projeye destek verenler ise 11 yaşında bir ilkokul öğrencisinin yitirdiği yuvanın yeniden kurulması hayaline tutunup içinde bulunduğu ve her şeyiyle gerçek olduğunu düşündüğü dünyanın ardındaki bağlantısallığı fark eder.

Merve’nin yıkılmış, yok olmuş yuvasını yeniden inşa etme hayalinin duygusuna tutunup yazının başında yer alan Umberto Eco’nun sözündeki gibi her şeyin her şeyi açıkladığı akrabalıklar ağını görür ve herkesin, her şeyin bir olduğu o saf çocukluk hayalinde buluşur.

Kitabın raflara çıkışı ile bir kitap bir tuğla hesabı okuyucusu ile buluşması kolektif akıl kadar kolektif duyguya da ne denli gereksinim duyulduğunu ortaya koyar.

Sevgili Merve’ye çok şey borçluyuz.

11 Yaşında ilkokul öğrencisinin yüreğini açıp bizlerle paylaştığı hayali, gözünü kaçırmayanlara görünenin ardını, insanlığın akrabalıklar ağında nasıl buluşabileceğini işaret ediyor.

Dahası her çocuğun hakkı olan sığınacağı ve içinde kendini güvende hissedeceği o çok özel yuva hayaline bizleri, hatta çok uzaktakileri de katıp ortak bir duyguda buluşmaya, her şeyin her şeyi açıkladığı akrabalıklar ağına çağırıyor.

Teşekkürler Merve, teşekkürler…

Mehmet Uhri

Not: Kitap satın almak için zuhalmutlu81@gmail.com  adresine bir eposta ile:

  • Satın almak istediğiniz kitap sayısını,
  • Açık adresinizi ve
  • Aşağıdaki bilgilere göre havale edilen kitap bedelinin yollandığına ait dekontu ekleyerek iletilmesi ve açıklama kısmına (ÇareSizsiniz bağış) yazılması rica olunur.

Hesap adı: BEYAZ NOKTA GELİŞİM VAKFI (Kitap bedeli 160 TL olup alıcı ödemeli kargo ile yollanır)

IBAN: TR790006701000000023077983

Sayfa başına dön!