Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> BN Mesajları >> Küçük şeyler

BN Mesajları

Küçük şeyler

Videoyu bizlerle paylaşan Sayın Serdar Durat’a, çeviri için Sayın Gürgen Titiz’e teşekkür ederiz.

resim
26.07.2018




ABD Deniz Kuvvetleri Amirali William H. McRaven’in konuşma metni: 



 



Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız güne yatağınızı toplayarak başlayın. Eğer sabah yatağınızı toplarsanız günün ilk görevini tamamlamış olacaksınız. Bu size küçük bir gurur duygusu verecek ve başka görevler yapmaya iteleyecektir.  Ve günün başında tamamlanan görev, günün sonunda tamamlanmış görevlere dönecektir.

Yatağınızı toplamak, hayatta küçük şeylerin önemi olduğu gerçeğini de destekleyecektir: Hayatta küçük şeyleri doğru yapamıyorsanız eğer, büyük şeyleri asla doğru yapamazsınız. Ve şansınıza kötü bir gün geçirdiyseniz, en azından yatağı toplu bir eve gelirsiniz.  Sizin topladığınız bir yatak, size yarının daha iyi olacağı düşüncesini verir.

SEAL eğitimini tamamlamak için uzun yüzme antremanlarına tabi tutulursunuz. Bunlardan ilki gece yüzüşüdür. Gece yüzüşten önce eğitmenler adaylara San Clemente denizinde yaşayan tüm köpekbalığı türleri hakkında bilgilendirme yapar, size hiçbir adayın bir köpekbalığı tarafından yenmediğini temin ederler. En azından hatırlayabildikleri kadarıyla. Size ayrıca, eğer bir köpekbalığı etrafınızda dolanırsa yerinizde kalmanızı kaçmaya çalışmamanızı, korkmuş gözükmemenizi tembihlerler. Eğer köpekbalığı atıştırmalık istiyor ve size doğru geliyorsa tüm gücünüzü toplayıp burnuna yumruk atın. Arkasını dönüp gidecektir.

Dünyada birçok köpekbalığı var. Yüzüşünüzü tamamlamayı düşünüyorsanız,  onlarla başa çıkmanız gerek. Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız köpekbalıklarından kaçmayın.

Birkaç haftalık sıkı eğitimden sonra sınıfımdaki 150 kişiden oluşan adaylar, 42 kişiye düşmüştü. Artık 7 kişiden oluşan 6 bot takımı vardı. Ben uzun adamların olduğu gruptaydım. Ama en iyi bot takımı küçük adamlardan oluşuyordu. Onlara ''Munchkin Takımı'' diyorduk. Takımdaki herkes 1.65'den kısaydı.  Takımda bir tane Yerli Amerikalı, bir Afro-Amerikan , bir Polonyalı-Amerikan, bir Yunan- Amerikan, bir İtalyan-Amerikan ve iki de sert Orta Doğulu genç vardı.Bizi ve diğer takımları koşuda, yüzmede ve kanoda geçtiler. Diğer takımlardaki büyük adamlar Munchkhin takımındaki adamların küçük ayaklarına giydiği küçük terliklerle dalga geçerlerdi. Ama bir şekilde Dünyanın her tarafından gelen bu küçük adamlar her zaman son gülen oluyorlardı. Herkesten daha önce kıyıya ulaşıyorlardı. SEAL eğitimi güzel bir eşitleyici. Kazanma azminin dışında hiçbir şey; rengin, ırkın, eğitimin veya sosyal durumun fark etmiyor. Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız bir insanı kalbinin boyutuyla ölçün, terlikleriyle değil.

Eğitimin 9. haftasına cehennem haftası deniliyor. 6 günlük uykusuzluk, sürekli bir durumda fiziksel ve zihinsel taciz ve çamur düzlüklerinde geçen özel bir gün. Çamur düzlükleri San Diego ve Tijuana arasından geçen suyun çamur düzlükleri oluşturduğu bir yer. Çamurun sizi yutacağı bataklık tarzı düzlük. Bu bölgeye cehennem haftasının çarşamba günü kürekle gidip, geri kalan 15 saati donduran soğukluğa, uluyan rüzgara ve eğitmenlerden gelen aralıksız vazgeçirme bağrışlarının baskısına dayanmaya çalışarak geçirirsiniz.

Çarşamba akşamı güneş batmaya başladığında bir sürü kural ihlal etmiş takımımla çamura girmem emredildi. Çamur, takımımdaki herkesi sadece kafaları gözükecek  kadar aşağı çekti. Eğitmenler bize eğer 5 kişi vazgeçerse çamurdan çıkabileceğimizi söylediler. Sadece 5 kişi ve bu dehşet soğuktan kurtulabilecektik. Çamura bakıldığında bazı adayların vazgeçeceği açıktı ve güneş çıkana kadar önümüzde hala 8 saat vardı. 8 saatlik korkunç soğuk. Takırdayan dişler ve titrek sesler o kadar yüksekti ki başka bir şey duymak zordu. Ansızın gecenin ortasına bir ses yankılanmaya başladı. Bir ses şarkı söyleyerek yükseldi. Şarkıyı çok kötü söylüyordu ama büyük bir iyimserlikle söylüyordu. 1 ses, 2 oldu. 2, 3 oldu ve kısa sürede tüm takım şarkıyı söylüyordu. Eğitmenler şarkı söylemeye devam edersek bizi çamurda daha fazla tutmakla tehdit etti, ama şarkı durmadı. Ve bir şekilde çamur daha sıcaklaştı, rüzgar daha durgunlaştı ve şafak o kadarda uzun gözükmedi. Dünyayı dolaşırken bir şey öğrendiysem eğer, oda umudun gücüdür.

Tek bir insanın gücü, bir Washington, bir Lincoln, bir King, bir Mandela ve Pakistan'da ki genç kız Malala bile insanlara umut vererek dünyayı değiştirebilir. Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız, her güne bir görev tamamlanmış olarak başlayın. Kendinize hayatınız boyunca yardım edecek birisini bulun. Herkese saygı gösterin. Hayatın adil olmadığını ve başarısızlığın da olacağını bilin.

Ama birkaç risk alırsanız, en sert zamanlarda adım atarsanız, zorbaların karşısına çıkarsanız, ezilenleri kaldırırsanız ve asla vazgeçmezseniz gelecek nesil ve ondan sonraki nesiller şimdi sahip olduğumuzdan çok daha iyi bir dünyada yaşarlar. Ve Dünya iyi yönde değişir.


Çeviri: Gürgen Titiz

Sayfa başına dön!

Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> BN Mesajları >> Küçük şeyler