Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> BN Mesajları >> Kıssadan hisse..

BN Mesajları

Kıssadan hisse..

John’un Hikâyesi

resim
09.05.2017

1949 yılında Eton Koleji’ne giren ve ileride bilim adamı olmayı hayal eden John’un hikâyesi...

Sınıfının sonuncusu olan John’un karnesine şu not düşülür:

"Derslerdeki performansı memnun edici olmaktan çok uzak. Hiç dinlemiyor ve her şeyi kendi bildiği gibi yapmak istiyor. Sanırım bir bilim adamı olmak gibi bir fikri var, ancak mevcut durumunda bu oldukça komik bir fikir. Eğer en basit biyoloji bilgilerini bile öğrenemiyorsa, bir bilim adamının yaptıklarını yapma konusunda hiçbir şansı yok. Bu onun için ve ona öğretmenlik yapmak zorunda kalanlar ancak için bir zaman kaybı olacaktır."

Karnesine not düşülen bu öğrenci, Sir John B. Gurdon’dur.

Sir John Bertrand Gurdon, Britanyalı biyolog. 1933 yılında İngiltere'nin Dippenhall kentinde dünyaya gelen Gurdon, Klasik Filoloji okumak için gittiği Oxford Üniversitesi'nde zoolojiye merak saldı. Xenopus türü kurbağalar üzerinde yaptığı nükleer transplantasyon çalışmaları ile doktorasını alan Gurdon, daha sonra Cambridge Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1989 yılında üniversitede Wellcome/CRC Hücre Biyolojisi ve Kanser Enstitüsü'nü kuran Gurdon, halâ Cambridge'de kendi adını taşıyan enstitüde çalışmaya devam ediyor. Sir ünvanı verilen Gurdon, Albert Lasker Tıp Araştırmaları Ödülü dahil birçok ödül kazandı.

1962'de bir kurbağadan aldığı yumurta hücresindeki olgunlaşmamış hücre çekirdeğini bağırsaklardan aldığı olgunlaşmış bir hücre ile değiştiren ve değişime uğrattığı bu hücreden normal bir kurbağa yavrusu elde eden Gurdon, hücrelerin yerine getirdiği işlevlerin değiştirilebileceğini keşfederek, insanoğlunun hücrelerle organizmaların nasıl geliştiğini anlamasına yardımcı oldu.

2012 yılında kök hücre çalışmalarının temeli sayılan bu keşfi ile Nobel Tıp Ödülü’nü aldı.

Sayfa başına dön!

Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> BN Mesajları >> Kıssadan hisse..