İnovasyon teşvikle değil, sorgulamakla mümkündür.

İnovasyon fırsatlarını görebilecek “gözlükleri takmak”

resim
30.03.2016

(Eğer…. ise / Eğer ….değilse) Yöntemini Kullanarak Geliştirilebilir İnovasyon (yenileşim) Örnekleri (Rev 0 – 25.03.16) Lütfen aşağıdaki tabloyu incelemeden önce Eğer … ise konulu ppt sunuma tıklayıp izleyiniz.

TABLO >> egerdegilse_inovasyondur

Toplumumuz inovasyonla yatıp, yenileşimle kalkıyor. Devlet teşvik veriyor, inovasyon yapılırsa ne gibi “iyi şeyler” olacağı anlatılıyor.

Yukarıdaki basit örneklerden görüleceği gibi; inovasyon talimat, teşvik ya da rica ile olmuyor. Görüldüğü gibi tek yol, “eğer ….değil ise” alanındaki inovasyon fırsatlarını görebilecek “gözlükleri takmak”.

Bu gözlüğün adı “sorgulama”dır. Çocuklarımız dünyaya doğal bir sorgulama becerisiyle gelirler. Gelirler ama, biz onları -kendi ideolojilerimiz yönünde- ezberletir ve yaratıcılıklarını öldürürüz.

Gelişmemizi daha çok cahil yetiştirmeye ya da okuduğunu anlamadan Kuran’ı yüzünden okuyacak çocuklar yetiştirmeye bağlamış eğitim sınıfı mensupları ve yaranmaya çalıştıkları siyasi görevliler, tuttuğumuz bu yolla ancak başkalarına muhtaç insanlar yetiştirdiğimizin farkına varıp, inovasyonun teşvikle değil özgür düşünceli her şeyi -ama her şeyi- sorgulayabilen çocuklarımızın beyinlerini iğdiş etmekten vazgeçmekle mümkün olabileceğini idrak etmelidirler.


Tınaz Titiz
25 Mart 2016

Sayfa başına dön!