Haberler

Yarım Kalan Mucize: Köy Enstitüleri

Köy Enstitüleri, ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılmış okullardır. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

resim
23.04.2014

Neredeyse tüm Anadolu'nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği gözönüne alınarak, dönemin başbakanı İsmet İnönü'nün himayesinde, Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kuruldular. Geleneksel öğretmen okullarında yetişmiş öğretmenler için köylerde öğretmenlik yapmak, istenerek yapılacak bir görevden çok zorunluluk olarak algılanıyordu. Çalıkuşu romanındaki karakter gibi gönüllü ve özverili öğretmenlerin sayısı azdı. Oysa okuma yazma oranı Cumhuriyet ilk kurulduğu yıllarda %5 bile değildi. Bunun yanında nüfusun %80'lik bölümü köylerde yaşıyordu.

Türkiye'nin eğitim sistemini çağdaşlaştırmak amacıyla dönemin önde gelen eğitimci ve düşünürlerinden Prof. John Dewey hakkında hazırlanmış "Türkiye'de Amerikalı Bir Filozof" başlıklı yazıya ulaşmak için tıklayınız.

Köy Enstitülerinin hikayesini anlatan aşağıdaki videoyu keyifli izlemeniz dileği ile. Bu paylaşımından dolayı Canerhan Tipi beyefendiye teşekkür ederiz.

O oğullar, O kızlar_Köy Enstitüleri from Canerhan Tipi on Vimeo.

Sayfa başına dön!